Isnin, 26 Oktober 2020

1971-2020 MAKAN BUDU

(BIOGRAFI GURU SEJARAH SIRI 117)


foto-https://www.vitdaily.com/5-sebab-budu-jadi-kebanggaan-orang-pantai-timur/

Emak saya buat budu sendiri sejak stahun 1971. Tambahan pula Che berniaga ikan dan mendapatkan bekalan ikan dai Kuala Besut. Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand.Emas saya kerap membuat budu sendiri dengan menggunakan ikan bilis segar yang Che bawa balik selepas menjual ikan. . Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Biasanya emak saya menggunakan guri atau tempayan kecil. Tetapikami guga makan budu yang dijual dipasaran seperti budu cap ketreh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan